Frelsens Hær – 17. januar 2009

Vel ankommet til Reykjavik!

Landingen i Keflavik var fantastisk: kysten kommer til syne under flyet og pludselig er vi over land. Jeg sad længe og undrede mig over at jeg var helt sikker på at have set kystlinien, men når jeg kiggede ned var der slet ikke land at se; alt var bare hvidt. Forklaringen var frygtelig logisk; Island er dækket af sne. Masser af sne, overalt!

Det gik nemt med at komme af flyet, og når jeg bare fulgte de andre fra flyet af endte jeg såmænd også med at finde min baggage. Keflavik lufthavn er knap så meget lufthavn som København – da vi landede var vi eneste fly på jorden, og det så ikke ud til at de ventede frygtelig mange andre gæster. Men så meget desto bedre service til os! Så snart jeg når frem til baggagebåndet begyndte det at rulle, og hopla; min rygsæk blandt de ti første der rullede ud. Rygsæk på Nemo og i fulder fart ud i ankomsthallen. Den er cirka på størrelse med en skotøjsæske og der er kun en enkelt dør der går ud derfra: så kunne jeg ikke fare vild, om så jeg prøvede.

Overvejede lidt at spørge nogle af parrene fra flyet om de skulle til Reykjavik og om jeg kunne score mig et lift denne vej, men fandt hurtigt ud af at busruten direkte til Reykjavik ikke kun er for turister: men for næsten alle passagererne. Så mig i en bus med en masse islændinge og ind mod hovedstaden i snevejr. Hvis det havde sneet så voldsomt i lille Danmark var jeg blevet bekymret for om vi var ved at sne inde og om det overhovedet ville være forsvarligt at køre rundt i sådan et  vejr, men det er vist ganske almindeligt heroppe. Fantastisk vej ind mod Reykjavik – ikke et eneste træ men landskabet er så anderledes fra noget jeg før har set; og så dækket af sne kan det ikke være bedre.

På stationen bliver alle læsset af – og ganske ærligt var jeg i syv sind om det overhovedet var Reykjavik jeg befandt mig i. Busstationen er cirka midt i ingenting, med to hovedveje og nogle mystiske fabrikker som nærmeste naboer. Dette, kombineret med masser af sne, ikke-masser af skilte og en fin snestorm gjorde ikke bare mig forvirret – men også et par andre danske fyre med bussen. Vi stak hovederne sammen og fandt ud af at vi befinder os i Reykjavik, men hvor i byen havde ingen af os den fjerneste idé om. Min Lonely Planet-guide havde ikke lige taget højde for dette.

Men i højt humør og med tørklæde helt op omkring ørerne vandrer jeg så ud af vejen og drejer ind af det nærmeste beboelseskvarter jeg finder – og med lidt tålmodighed finder jeg da også pludselig nogle gadenavne der står på mit fine bykort – så ind mod centrum med mig. På vejen får jeg både set nogle af seværdighederne her i byen og tuller en tur ned af shoppinggaderne, så jeg er helt klar på i morgen hvor jeg vil ud og se byen an.

Min eneste egentlige bekymring var hvor jeg skulle sove, jeg vidste at byens Hostel var fuldt booket. Men tak til Lonely Planet-crewet og til en vandretur tværs gennem byen – og til Frelsens Hær, hvor jeg skal putte i nat! 3000 islandske bananer for en god madras i et 4-mands værelse med bad og toilet på gangen, men pænt og enormt centralt. Så må jeg bare lige anstrenge mig i 24 timer hvor jeg lader være med at diskutere religion. Burde heller ikke være så svært, her er ikke ret mange mennesker. Jeg har indtil videre værelset for mig selv, og ellers er her kun en stak fyre – nogle russiske backpackere, et par islændinge og indehaverens familie. Og så en musikskole på en af etagerne over mig, hvor en pige for 6. gang på en time er ved at synge “My Heart Will Go On” af Celine Dion – men det er også en del af oplevelsen vel.

Som det allerførste har jeg taget mig et langt bad – det var frygtelig tiltrængt. Har panik-vasket mit beskidte tøj i håndvasken og hængt det op, så håber det er klar til når jeg tager ud i byen i morgen.

Man burde nok tage i byen i aften, nu når det er lørdag, for at få en øl et sted, men jeg er simpelthen så træt. Syntes det er frygtelig synd for mig at jeg er nødt til at lette mig for at gå ud og finde aftensmad, men der er masser af spændende steder at spise nær værelset her – så jeg får nok taget mig sammen engang. Lige nu har jeg dog forskanset mig en en kæmpe sofa i en dagligstue hvor der er rigeligt med mennesker. Har haft min første kontakt med en islænding, hurra! Han faldt dog i søvn bagefter mens han har gang i noget “Hvem vil være millionær” på islandsk, så skriver dette med en kombi af islandsk og snorken i øret – og kirkeklokken der ringer hver time. Meget hjemligt på en måde.

Her er næsten helt hyggeligt, damen i receptionen er åbenbart svensker og taler ikke engelsk, og der er stablet bøger op overalt i stuen her. Meget specielt, men meget mere hyggeligt end at sove på Hostel sammen med en milliard skolebørn. Men. Frelsens Hær… Så har jeg prøvet det med også.

Mit eneste problem nu er at jeg er småsulten og ikke har internet – mangler lidt oplysninger om vejr, valuta og flyruter til byerne nordpå. Men i morgen tager jeg ud i byen; nationalmuseet, det store loppemarked, saga-museet og det løse. Og så ind på en cafe med internet! Jeg kan slet ikke huske hvordan kurserne ligger. Om de 3000 for mit værelse er 75 eller 150 danske kroner. Det betyder ikke så meget for min nat her, det er billigt lige meget hvad, men i længden var det nok smart at have styr på. I al fald inden jeg tager ud og køber ind. Og har også en frygtelig masse tekst jeg skal have ud på nettet og mails fra folk jeg skal have læst.

Men allerførst skal jeg ud i byen og have noget at spise; og så sove! Vi er en time bagefter her, så selvom mit indre ur mener klokken er otte, er den kun syv. Men her er jo mørkt, og jeg er træt: så må hellere gå tidligt i seng i dag og være frisk resten af ugen. Derfor! Afsted med mig, ud efter noget spændende mad og en hæveautomat. Det er lidt fantastisk endelig at være her og jeg er glad!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>