19. januar 2009 – City Hostel

3. dag på Island, og sikke en dag! Stod tidligt op, klokken syv, og efter en meget hurtig morgenmad – mest på grund af det svenske svømmehold på cirka en trilliard teenagere – var det så afsted på sightseeing.

Lige nu er jeg endt i opholdsstuen endnu engang, denne gang dog med en portion Skyr med ferskensmag hos mig. Det, og råddent hajkød, er åbenbart hvad man er nødt til at smage når man er heroppe. Troede Skyr var en slags yoghurt, hvilket det ligner og smager som, men det er åbenbart ost lige inden den bliver fast. Spændende.

På Island lige nu er det ikke sæson for solskin og de islændinge jeg har snakket med har da også snakket om at det er helt usædvanligt for området her at der er solskin 2 dage i træk, når det da er lyst altså. For selvom Island ligger under polarcirklen er det lidt arktisk; eller meget, kombineret med en spændende, ustabilt vejr. Som sagt af guiden; 3 minutters nyheder hver aften klokken 18, efterfulgt af 12 minutters vejr. Enten må det være sandt at vejret er spændende heroppe, og ellers må der virkelig ikke være mange nyheder at sende.

Guiden var på sin vis fantastisk; hans engelsk var elendigt, men det blev undskyldt fordi han egentlig også var fisker; ikke guide. Men som han sagde, så er det ikke nu man tjener penge på Island, og der er da også frygtelig mange steder at byggerier eller butikker ligger øde. Der er ellers gang i masser af projekter i byen; med kun en håndfuld bygninger ældre end 50 år er det skægt at gå rundt og kigge på bygningerne; der er mange opvisninger i nordisk arkitektur, men også alt, alt for mange betonklodser der er kastet ned på et hjørne. Det har sikkert et flot navn; men det er altså bare grimme kasser med vinduer. Det opvejer dog ret heftigt at der er grimme bygninger når man husker at kigge op. Hele Reykjavik er omgrænset af bjerge og havet – begge dele lige smukt, når sneen på bjergene lyser lidt op en tidlig morgen, mens havnens lys reflekteres i vandet. Allerede klokken otte blev jeg hentet ved mit hostel og fik sådan set byen om morgenen inden den rigtig liver op.

Jeg er superglad for at jeg valgte den lange tur på 8 timer, for selvom at det har været en lang dag har den været fantastisk. Det er den helt rigtige årstid at se Island på – jeg har ikke sammenlagt i mit liv set så meget sne som bare i dag. Og så med en blå himmel, strålende sol og masser af info om Island kan det ikke være bedre. Har ikke kun set vandfald og gejsere, men elværket, museer, små fiskerbyer, heste og masser af andre ting. Og alle pauserne var skønt fyldt ud med info om sprog, politik, økonomi, vejr – så jeg mangler bare lige et islandsk pas, så kan i begynde at kalde mig Brunosdottír! (Det var en joke, det ville jeg egentlig være frygtelig ked af!)

Jeg fortsætter min problemfyldte tilgang til buschaufførerne heroppe. Gutten i dag kunne islandsk og russisk, blev præsenteret for os med ordene “This is our driver, please fasten your seatbelts”. Så var den på plads.

Jeg vil ikke ligefrem påstå at han var god til at køre bus, men på den anden side er det godtnok heller ikke nemt heroppe. Vi stoppede bussen på et tidspunkt på hovedvejen for at vi allesammen kan vælte ud af bussen for at få et Kodak-Moment sammen med en bette islandsk hest, og det var vist der det gik op for mig hvor glat det egentlig var; de går ikke så højt op i at salte vejene eller fjerne sne, og efter et par tourist-busser hver dag i en længere periode bliver sneen stampet til is. Ikke bare at det er glat, nej. Men sådan at i det sekund man sætter foden på vejen skøjter man. Hvilket jeg da også gjorde, men en sød canadier reddede mig. Fik snakket med masser af spændende mennesker på bussen – allesammen vidt forskellige. Den canadiske gut var fantastisk hyggelig og ganske almindelig egentlig; men da vi sagde farvel og han bad om at blive læsset af ved Hilton og stak guiden 100.000 islandske kronor som tak for turen kunne jeg jo så godt se at han nok ikke var helt almindelig alligevel. Sådan kan man jo blive overrasket.

Jeg fik mig et godt insidertip af guiden til hvordan man kan tjene penge på at købe jord på Island lige nu. Man køber et stykke jord cirka midt på øen, og venter. Island ligger så fantastisk placeret at den nordamerikanske og den europæiske *indsæt fint ord her* plade mødes lige tværs gennem øen, og rykker sig langsomt væk fra hinanden, sådan at Island bliver 2 cm længere hvert år. 60 millioner år, så er Island det største land i verden.

I kløften mellem de to verdensdele vandrede vi så rundt i dag – op af bjergsider hvor der er isslag. Skæg leg, men frygtelig udmttende. Kan godt mærke at det her ikke er sidde-bag-skrivebord-hverdag. Er allerede ved at overveje hvornår min sengetid mon skal være, og klokken er bare seks. Spiste mig en gang god aftensmad – kyllingesalat a la 7-11 i plastikbakke + en brik juice og så Skyr til dessert (fik en skål lamme-køds-suppe til middagsmad ved Gullfoss vandfald, så må gerne spise kedelig, billig mad nu…) og håber at lidt energi kan live mig op. Havde store planer om at skulle over og tage mig en svømmetur her efter turen rundt i dag, men har en lumsk anelse om at jeg nok ikke kommer ret meget længere end en side mere på den bærbare og et bad her under bruseren. Jeg er forresten enormt fascineret af Islands energi-udvinding. Hvordan deres vulkanske undergrund kan give dem varmt vand, el og andre energiformer som for eksempel brint (I Reykjavik koster brint-biler en bondegård, ligesom hjemme i Danmark – til gengæld er brint gratis og kan tankes rundt om i hele byen, så bilen er en engangsudgift. Det er da nytænkning!)

Vi fik fortalt på deres kraftværk i dag hvordan en familie med 3 børn pr. vintermåned bruger for cirka 75 kroner energi – inklusive el, vand og varme! Desuden fik vi fortalt hvor meget varmt vand der egentlig lukkes direkte ud i havet for ikke at varme undergrunden for meget op, når ikke vi når at bruge det mens det er i rørene; så nej, om jeg gider spare på vandet i aften når jeg går i bad!

Det er helt fantastisk at vandre rundt heroppe; kombinationen af lava og sne er storslået. Noget af det mest facinerende er måske hvordan der rundt om, mellem villaer og på hovedtorvet, er opstillet damptårne der hele tiden spyer damp ud – hvis ikke de var der ville dampen vise sig i form af en gejser – når og hvor det nu tilfældigvis passede. Her går historier om folk der midt i aftensmaden er blevet spulet ud af egne stuer af en gejser der skød op under huset. Og som turister bliver vi bedt om ikke at gå udenfor stierne på nogle enkelte steder vi besøger; jordskorpen er simpelthen så tynd her, at en hæl i jorden kan få en gejser til at springe op.

Sidste nat sov jeg på værelse med en bette japaner og to danskere. I nat er der vist kun danskerne tilbage. Typisk at man tager så langt for at være sammen med nogle gutter fra Vejle. Men fantastisk alligevel: det er ren hygge. Har lige fået mig et tilbud om at tage til Vik i morgen med dem, hvortil de har leget en bil. Tanken er tiltrækkende, men bil uden pigdæk på Island er nok verdens mest skræmmende tanke lige nu. Mere skræmmende end svenskere i flok!

Er dog i syv sind om hvad jeg vil i morgen. Er slet, slet ikke færdig med Reykjavik, har ikke hverken været i svømmebad eller på shoppingtur eller kunstmuseum endnu, men kan godt se at hvis jeg skal videre her fra Reykjavik, og det vil jeg, så er det ved at være nu. Når jeg vågner i morgen er jeg på 4. dag her, og har kun 6 overnatninger + en nat i lufthavnen. Puha. Troede ellers da jeg ankom at det ville blive en frygtelig lang uge og jeg ikke ville kunne få tiden til at gå, men lige nu er problemet vist det modsatte. Og jeg har lidt på fornemmelsen at jeg ikke kommer tilbage hertil før om meget længe; der er så mange andre steder at tage hen. Måske jeg skulle afkorte min tur til Finland med en uge og tage til Irland i stedet den sidste uge; der er så mange muligheder (sagt med skolevejleder-accent). Skal i al fald lige sidde med et kort lidt senere i aften og være frygtelig seriøs og tænke lidt over hvad jeg egentlig vil. Har dog fundet ud af hvad jeg skal købe af souvenir med hjem til mig selv; uldplaid! Har ledt evigt efter et stort, grønt tæppe af ren uld, og hvis der er noget de har her på Island, så er det tid, får og designere.

Så er spørgsmålet bare hvornår jeg får mulighed det. Vestmand-øerne, byen nordpå, Vik, shopping og Blue Lagoon. Men det er skønt; at her er så meget at glæde sig til!

Venter spændt på at nordlyset må vise sig – og at jeg må finde ud af hvad jeg egentlig vil i morgen…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>